Моят акаунт | Automax Любими продукти Кошница

MOTUL - Спортни успехи и световна слава

MOTUL - Спортни успехи и световна слава

През 1853 г. в Ню Йорк е основана компанията Swan & Finch за производство и дистрибуция на масла за двигатели с вътрешно горене. Името на най-успешната и марка Motul, се образува от думите motor и oil. Swan & Finch била създадена като филиал на Standard Oil Company, притежание на Рокфелер. По-късно собственикът и се сменя, а името е променено на Swan Finch Company.

Постепенно компанията започва да навлиза в европейските пазари, като през 1932 г. е купена от френската фамиля Зог. Ернст Зог запазва името на марката, като същевременно пренася цялото производство на Motul във Франция, където се развива и постига световна слава.

Марката е добре известна в мотоциклетния и автомобилния спорт. Списъкът с големите имена избрали Motul е дълъг. Всичко започва през 1971 г., със създаването на първото изцяло синтетично масло. Разработено на базата на растителни естери и приложени авиационни технологии, маслото е предназначено за автомобили. То става истинска сензация и позволява на марката да изгрее на пистата на Формула 1. Спечелените 300 победи дават името на емблематичната серия Century 300V.

 

В същото време инженерите на Motul разработват версии за  2-тактови и 4-тактови мотоциклетни двигатели. С Motul Century 300 2T идва победата на Таказуми Катаяма през 1977 г., когато той печели най-високата титла при 350-кубиковите мотори на Световното първенство.

Отличителна черта на марката е, че всички нейни продукти разработени за спорта, в последствие се предлагат на пазара за крайния потребител.

Днес висококачествените масла и лубриканти Motul са известни по целия свят. Със своята над 150-годишна история, Motul е най-големият независим производител на смазочни продукти в страната си. Днес цялото производство на производителя се извършва единствено в алпийското градче Албервил, Франция.


Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: MOTUL
Сайт: https://autospot.bg/%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%BE/motul-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D1%83%D1%81%D0%BF

MOTUL

Съветник за избор на масло

Към съветника

BARDAHL

Съветник за избор на масло

Към съветника